Belichamen, Bewustzijn, Energetisch werk

Nee, geen boerenbontmotief!

Limburgs weekendje weg met lief. Wandelen in de heuvelige natuur, zonnige terrasjes en naar het voormalig Sphinx terrein in Maastricht. Er was een markt met creatievelingen. En ik viel met mijn neus in de boter. Gehaakte yoni’s, vrouwenlichamen van zeep (#IPT kenden ze ook al), zelf ontworpen sieraden en tassen.

Zulke uitjes hebben veel meer impact dan vroeger. Toen wandelde en fladderde ik overal ongedwongen rond. Dat doe ik nog steeds. Alleen nu ik mijn fijngevoeligheid heb erkend en toegelaten, voel ik ook de diepere en onderbewuste lagen. En kunnen plekken me ook iets te vertellen hebben. Of iets vragen.

Ik riep al tegen lief. Nee, niet naar de Amerikaanse kerkhoven. Want dan ga ik daar straks aan het werk. Alleen dat er hier ook iets langs zou komen, dat had ik niet verwacht.

We kwamen in de Sphinx passage terecht

Bijna 30.000 tegels over de geschiedenis van Sphinx en de Maastrichtse keramiek industrie. Van toiletpotten tot oude reclame-uitingen en serviesdecoraties. Van de oprichting door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek.

Sphinx zette onder Regout, in Nederland de industriële revolutie in. Hij had in 1860, 2000 mensen in dienst, was de rijkste Nederlander en grootste werkgever. Zijn drijfveer… Hij wilde graag in de aristocratie opgenomen worden.

Bij de eerste tegels werd het me duidelijk

Fabrieksarbeiders die te weinig verdienden om voor een gezin te zorgen. Wat betekende dat het hele gezin diende te werken. Armoede. Mannen, vrouwen en kinderen werkend in slechte omstandigheden. Het leidde tot stakingen en protesten van de fabrieksvrouwen.

En natuurlijk leidde het ook tot wasbakken en wc potten

Zaken die we goed konden gebruiken. En tegelijkertijd stompte het de creativiteit ook enorm af. Want het ging over effectiviteit en efficiëntie. Waar ze begonnen met diverse boerenbont decoraties bleef uiteindelijk alleen ontwerp nummer 15 over.

Afgelopen week stond ik bij de kringloop met een porceleinen koffiefilterhouder in mijn hand. Perfect! Alleen die boerenbontdecoratie. Pfffff te vaak gezien. Niet inspirerend. Zo doodgeslagen. Zucht…

Mijn hart huilt om allerlei redenen

Uiteindelijk werd het zo licht in mijn hoofd dat ik echt even had te bewegen. We wandelden langs het water zo het naturige onkruid in. Ik voel me niet goed zei ik tegen lief. Het is ook niet goed zei hij.

Is dit waar ons land op is gebouwd? Au! Op macht, geld, efficiëntie en opschalen. Groter, meer en meer! Kinderarbeid, slechte werkomstandigheden. Het was in elke fabriek hetzelfde die tijd. En volgens mij verandert er al heel veel, en mag het roer nog veel verder om. Ook in organisaties.

Ik bleef even stilstaan bij het water

Het water wat bleef stromen langs de binnenhaven van Het Bassin. De plek waar de handelsschepen van Regout vroeger voeren. Een vlinder bleef ook stilzitten. Het waaide en ze hield de plant waar ze op zat stevig vast. Sloot haar vleugels en opende ze weer toen de wind ging liggen.

Iets anders voortbrengen

Ik hoop zo dat alle creatieve ondernemers in oude industriële panden, dat alle broedplaatsen die er zijn in Nederland, iets anders voortbrengen. Dat iedereen die nu gehoor geeft aan dat wat hij of zij te doen heeft een nieuwe stroom brengt. Een nieuwe golf, een ander bewustzijn vanuit je hart, vanuit je zijn.

Het kan echt anders

In verbinding met de aarde. Met de natuur. Samen met de seizoenen. In verbinding met ons lichaam. Geworteld in onszelf en in de aarde. Zodat we echt kunnen voelen wat onze volgende stap is. Niet alleen maar groei. Ook ruimte en tijd makend voor afsterven. Voor herfst en winter. Voor laten gaan!

Thuis lag er een tak van mijn vlinderstruik afgebroken op de grond

De tak staat nu in een vaas en herinnert me eraan om te doen wat ik heb te doen. Vrouwen te helpen landen in hun lichaam, bekken en creativiteit ennn ook marketeer zijn van de nieuwe aarde. Ook al kan ik nog niet bevatten wat dat allemaal behelst.

Ik houd vast als het waait en vouw open als de wind gaat liggen


Interessante linkjes

http://www.geschiedenisbeleven.nl/vrouwen-der-fabriek-staakt-het-werk/

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/petrus-regout-nederlands-eerste-grootindustrieel/

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *