Integral Pelvic Therapy (IPT®)

Integral Pelvic Therapy, IPT: in contact met de wijsheid en seksuele kracht van jouw bekken

Integral Pelvic Therapy IPT

Lekker in je lijf zitten is niet vanzelfsprekend. Vaak zitten we meer in ons hoofd dan in ons lichaam. En is er ergens een ontkoppeling ontstaan. Integral Pelvic Therapy (IPT) heeft als doel de balans te herstellen in het bekkengebied. De plek waar je intuïtie ontspringt, waar nieuw leven begint, levensenergie stroomt en waar je een veilige bedding in jezelf kunt ervaren.

Om met je bekken in verbinding te zijn kan best ingewikkeld zijn. Want in ons bekken slaan we onbewust veel spanning op. Spanning die te maken heeft met negatieve ervaringen, frustratie en trauma. Spanning die ervoor kan zorgen dat je ontkoppeld bent van je hart en lijf, je levensstroom en seksualiteit.

Herken jij deze (bekken)klachten

 • Weinig gevoel en verbinding met je bekken
 • Pijn bij het vrijen
 • Pijn in je onderrug of bekken
 • Menstruatie- of overgangsklachten
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Traumatische bevallingen
 • Trauma rondom seksueel misbruik
 • Vaginisme
 • Laag libido

Wat is Integral Pelvic Therapy?

Integral Pelvic Therapy (IPT) heeft als doel balans te herstellen in het bekkengebied. Het is een vorm van lichaamswerk die werkt met interne en externe release technieken van je fascia (bindweefsel). Door emotionele spanning  en eventuele bevallings- of seksuele trauma’s kan het bindweefsel bekneld raken, waardoor er klachten ontstaan.

Door de integrale aanpak komen tijdens IPT-sessies de verschillende lagen van je klachten aan bod: de fysieke, emotionele, mentale en energetische laag.

Naast de lichamelijke klachten of symptomen( de fysieke laag), bespreken en behandelen we ook andere aspecten van je leven die uit balans zijn. Emoties en gevoelens die in het lichaam zijn opgeslagen, of niet verwerkte gebeurtenissen die nog invloed kunnen hebben op je systeem (de emotionele, mentale en energetische lagen).

Veiligheid en Embodied Consent staan centraal

Tijdens de sessie nemen we alleen stappen als er een Embodied Consent is. Want pas als je een ‘ja’ voelt met je hoofd, hart én lichaam kan je lichaam zich ontspannen en kun je een aanraking echt ontvangen. De ‘ja’ en de ontspanning zijn beide voorwaarden voor verwerken, doorvoelen en herstel van trauma en oude pijn.

Door de release en aanraking kan het zijn dat er beelden en emoties vrij komen die met spanningen en blokkades te maken hebben. In de sessie is hier alle ruimte voor en staat het doorvoelen van wat het lichaam vertelt helemaal centraal.

Wat brengt Integral Pelvic Therapy aan resultaten?

 • Fysieke klachten verminderen of verdwijnen.
 • Meer gevoel en lichaamsbewustzijn in het bekken.
 • Weer of meer plezier ervaren van seks.
 • Beter je grenzen voelen en daar uiting aan geven.
 • Thuiskomen in jezelf en in je lijf.
 • Lading die van trauma afgaat waardoor er verzachting en stroming. ontstaat in het lijf.
 • Nieuwe wegen in je zenuwstelsel naar meer ruimte en ontspanning.
Integral Pelvic Therapy IPT

Hoe werkt het?

De intake

Voor de eerste sessie vindt er een intake plaats van 1 uur. Dit kan face-to-face of online via Zoom. Voorafgaand aan de intake ontvang je een formulier met vragen over je persoonlijke en medische situatie. In het intake gesprek bespreken we deze uitgebreid. Ik leg je in het gesprek uit hoe een IPT-behandeling verloopt. Dit alles met als doel om te kijken of IPT voor jou een goede optie is. Zo ja, dan bespreken we jouw intentie en mijn voorstel voor een behandelplan. De intake staat los van de eerste sessie, zodat je na de intake echt goed kunt voelen of het voor jou klopt.

De sessies

Een IPT sessie duurt 2 uur. Dit omdat vertragen en aanwezigheid essentieel zijn om te landen in je lijf en in je bekken. Ik zal in de sessie de spanningspatronen in je bekkengebied onderzoeken door je bekken zacht aan te raken. Aanraking kan uitwendig en ook inwendig plaatsvinden.

Er is niet een standaard sessie
Elke IPT-sessie is anders, het is echt maatwerk. Jij en jouw lichaam zijn leidend hierin. Heel goed om te weten is dat vaginaal werken zeker niet een voorwaarde is voor een succesvolle IPT-sessie.

Jij bepaalt het tempo en de stappen die we zetten
Embodied Consent staat namelijk centraal, wat betekent dat een aanraking alleen plaatsvindt als je hoofd, hart en lichaam een volledige ja hebben en er klaar zijn om deze te ontvangen. .

Afhankelijk van wat je tegenkomt, kan ik technieken voor het losmaken van fascia inzetten, je begeleiden bij het maken van geluid, ondersteunen met ademhaling en visualisaties, met je in het vuur zitten als je emoties los wil laten, precies dat wat er in het moment nodig is.

Investering

Integral Pelvic Therapy is voor vrouwen vaak een proces, waarbij behoefte is aan een aantal afspraken.

Intake 1 uur, € 90
Losse sessie 2 uur, € 200
Serie van 3 sessies, € 550

Een IPT sessie duurt twee uur, de intake is verplicht.

Annuleren van een afspraak kan tot 48 uur voor aanvang kosteloos. Daarna breng ik 50 % van de prijs van de betreffende behandeling in rekening. 


For real change to take place, the body needs to learn that the danger has passed and to live in the reality of the present.

Bessel van der Kolk, The body keeps the score

Meer weten?

  Integral Pelvic Therapy IPT

  Voor meer informatie over Dana Centrum en de IPT opleiding.