Elviskind, jouw leven is van jou! – workshopserie

Deze workshopserie richt zich op de thema’s, ervaringen en gevolgen die je kunt ervaren wanneer je een Elviskind bent. Elviskind is een benaming voor kinderen die geboren zijn na het overlijden van een ouder broertje of zusje, of die deel uitmaakten van een tweeling. Elvis Presley was daar een voorbeeld van. Hij werd een half uur na zijn overleden tweelingbroer geboren.

De gevolgen zijn (onbewust) vaak groot

Voorbeelden in je latere leven kunnen zijn: je niet compleet voelen, het mislukken van relaties, perfectionisme, pleasen en hard werken ‘om het goed te maken’, maar het is nooit goed genoeg. Je kreeg (onbewust) een opdracht waar je nooit aan kunt voldoen.

Ergens wordt je vastgehouden door iets wat niet meer levend is. Door je bewust te worden van de impact, gevoelens en patronen die daardoor op een diepe onderlaag kunnen spelen, leer je scheiding aan te brengen in wat van jou en wat van de ander is. Je bevrijd je van deze onbewuste taak/last en maakt ruimte voor jouw leven!

Doel van deze workshopserie

 • Inzicht te geven in wat gevolgen kunnen zijn in je verdere leven
 • Te luisteren naar de wijsheid van het lichaam (embodied knowing)
 • Jouw levensenergie te gaan laten stromen!
elviskinderen

Groep en werkwijze

Graag gaan we samen onderweg op een warme en ontspannen manier. We willen dat doen met een groep van 5 – 10 mensen. Om met elkaar een vertrouwde basis te scheppen willen we 4 x bij elkaar komen met een tussenperiode van 2 weken.

Interactieve resonantieprocessen/systemisch werk
Onze werkwijze is ervaringsgericht, afgewisseld met stukjes theorie en interactieve resonantieprocessen, wat net iets anders werkt dan opstellingen, systemisch werk. Het geeft je vooral de kans via je lijf de onbewuste processen in jezelf aan te gaan.

Thema’s dagen

 • Dag 1: Elviskind zijn
  Wat is een Elviskind en wat zijn jouw ervaringen?
 • Dag 2: Prénatale psychologie/imprints
  Wat zijn imprints, hoe werken deze door op je leven?
 • Dag 3: Rouw
  Wat is van jou en wat is van je ouders?
 • Dag 4: Overlevingsmechanismes
  Hoe probeer jij je pijn toe te dekken?

Praktisch

We komen 4 x samen op de woensdagochtenden daarna evalueren we hoe we verder willen gaan.

 • Data: 22 mei, 5 juni, 19 juni en 3 juli
 • Tijden: 9–12 uur, inloop 8.45 uur
 • Locatie: Maarssen, vlakbij Utrecht. Je kunt er goed en gratis parkeren.
 • Kosten: 300 euro incl. BTW (voor particulieren). Ben je ZZP’er en wil je een factuur ontvangen voor je bedrijf dan is het bedrag excl. 21 % BTW.

Aanmelden en meer weten

De serie wordt georganiseerd door Jacqueline van Dijk-Cijsouw en Nicolette Scholtens, beide ook Elviskinderen. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: jacqueline@lifeconnections.nl, nicolette_scholtens@hotmail.com. Mocht je vragen hebben dan horen we het graag.

Voorwaarden
Annuleer je meer dan 21 dagen voor het begin van de workshop dan krijg je het bedrag minus € 25,= administratiekosten terug.

Annuleer je meer dan 14 dagen voor het begin van de workshop dan krijg je 50% van het workshop bedrag minus € 25,= administratiekosten terug.

Annuleer je minder dan 14 dagen voor de aanvang dan vindt er geen restitutie plaats.


Achtergrondinformatie over Elviskinderen, alleengeboren tweelingen, vervangkinderen, vanishing twins.


Als Elviskind kun je het gevoel hebben voor twee te moeten leven, of het leven van/voor die ander te moeten leven. Daarbij maakt het niet uit of dit nu al heel vroeg, in de baarmoeder gebeurde, of dat er in jouw gezin van herkomst een broertje of zusje gestorven is voor jouw geboorte. Zo’n groot verdriet voel je als (ongeboren) kindje aan en neem je onbewust in je op en daarmee is de last van dit verlies, ook bij jou terecht gekomen.

Wanneer je alleen ter wereld komt, terwijl je als tweeling gestart bent, kan het zo zijn dat zelfs je ouders hier niet van wisten. Tegenwoordig kan dit veel beter worden gevolgd door echografie als vroeger, maar veelal vindt dit plaats heel vroeg in de zwangerschap en blijft het voor de aanstaande ouders zelfs onopgemerkt.

Vaak leeft ook de vraag: is het echt zo?
Ben ik echt een alleengeboren tweeling? Hoe kan ik dat nou weten? Met je hoofd, ratio, kun je dit ook niet weten. Het gaat om een periode waar je geen bewuste herinnering aan hebt. Maar, op gevoelsniveau, in je lichaam, is het bekend. Hier zullen we tijdens de workshops verder op ingaan.

Wanneer er herkenning volgt en erkenning, geeft dit vaak een enorme opluchting. Uitzonderlijk is het zeker niet, want statistisch gezien, begint acht tot tien procent van alle zwangerschappen als een twee- of meerling.

Een enorm verlies
Wanneer het verlies later in de zwangerschap plaats vindt, of het betreft een al eerder geboren kindje, dan is dit voor de ouders een enorm verlies. Ouders lopen vaak vast in dit rouwproces. De invloed van deze niet verwerkte rouw is groot. Als ontwikkelend kindje in de baarmoeder ervaar je alles, ook niet verwerkte emoties.

Een kindje (in wording) voelt de behoefte, het verdriet van de ouders en wil dit het liefst goedmaken. Een onmogelijke opdracht. Vroeger was het heel gebruikelijk dat het ‘nieuwe kindje’ de naam kreeg van het kindje wat was overleden en werd zo in naam heel duidelijk de ‘vervanger van’. (Daarom spreekt hier ook wel van ‘vervangkinderen’,)